Sportmassage

Massage is een wetenschappelijk bewezen therapie ter bevorderen van (spier) ontspanning en herstelprocessen. Het verminderen van pijn en het herstellen en verbeteren van mobiliteit. Massage is preventief in te zetten, denk hierbij aan het voorkomen van klachten of ter voorbereiding op inspanning zoals het rijden van wedstrijden. Maar massage kan uiteraard ook ingezet met ontspanning als doel. Tijdens ontspanning kan het lichaam werken aan herstellen aan het opbouwen en in stand houden van het lichaam. Hiernaast is het ook curatief in te zetten, ter genezing bij klachten en/of stoornissen. Je kunt hierbij denken aan verschil in buiging (links/rechts), stijfheid of verminderde spierontwikkeling. Maar hoe zit het nu precies? In grote lijnen werkt het in op vier verschillende niveaus;


“ALS HET KAN, WACHT DAN NIET TOT ER PROBLEMEN ZIJN EN KIES VOOR PREVENTIEVE MASSAGE.
ZIJN ER PROBLEMEN, DAN KIJKEN WE SAMEN NAAR MOGELIJKHEDEN OM ZE OP TE LOSSEN”


Mechanische werking: doordat er druk gegeven wordt op de weefsels, komen die spieren op rek. Doordat de spieren op rek komen, wordt het bloed en lymfevocht door de vaten gedrukt. Tegelijkertijd ontstaat er warmte door wrijving waardoor de bloedvaten meer open gaan staan (vasodilatatie). Het gevolg;de voedingsstoffen worden beter aangevoerd en afvalstoffen kunnen beter en sneller afgevoerd worden.

Biochemisch: het lichaam zal door de massage (aangename prikkeling) verschillende stoffen gaan produceren die een positieve werking hebben op het lichaam. Stoffen die extra geproduceerd worden zijn: endorfine (het gelukshormoon), serotonine (heeft een belangrijke rol bij de verwerking van pijnprikkels) en de afgifte van histamine(ondersteunt het afweer systeem, stimuleren bloedcirculatie en ademhaling). Hiernaast zullen cortisol en noradrenaline (beide stresshormonen) afnemen.Het paard zal zich fysiek en mentaal een stuk beter voelen!

Neuroreflectoir: doordat alle weefsels van het paard met elkaar verbonden zijn, kun je door een bepaald weefsel te beïnvloeden ook andere weefsels bereiken. Dit fenomeen wordt ook wel ‘segmentale samenhang’ genoemd. Met kleine lokale prikkelingen kun je dus ook dieper gelegen weefsels bereiken.

Gate control: door aangename prikkels te geven aan het paard, worden de pijnprikkels belemmerd om goed door te komen op spinaal niveau. Stel; je stoot je arm ergens tegen. Veel mensen zullen dan automatisch over de pijnlijke plek gaan wrijven. Eigenlijk werkt dat een beetje hetzelfde. Je hebt pijn en om deze pijn een beetje te verlichten ga je een aangename prikkel toevoegen (wrijven) om de pijn weg te nemen.


Klinkt dat goed en wil jij dit ook? Ga dan naar het contact formulier, mail, bel of app!