Medical Taping

Elastische kinesiotape is ontwikkeld door een Japanse chiropractor in de jaren ’70. Inmiddels is het zeer bekend en veelvuldig gebruikt in de humane (top-)sport en revalidatie. Het wordt meestal ingezet als ondersteuning bij een behandeling van bijvoorbeeld een dierenarts, osteopaat, chiropractor, fysiotherapeut of masseur. Het heeft als doel om te mobiliseren en zo het zelf genezend vermogen van het lichaam te activeren.


Normaliter beweegt de huid mee met het paard, maar door de (latexvrije) tape wordt het bewegingspatroon van de huid beïnvloed, dit creëert;

✔ Liften van de huid, waardoor de bloedcirculatie verbetert. Het optimaliseert de toevoer van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen waardoor het pijnvermindering geeft.
✔ Verplaatsing van huidlagen en onderliggende weefsels (zoals fascia en spieren) waardoor de ‘range of motion’ (ROM) toeneemt.
✔ Gevoel van druk, aanraken en vibratie worden gesignaleerd door verschillende receptoren (zenuwcellen) in de huid. Deze receptoren staan in verbinding met de receptoren van de spieren en beïnvloeden hierdoor de proprioceptie van het paard (balans en motoriek van het lichaam). Bovendien worden de nociceptoren beïnvloed, die een belangrijke rol spelen bij pijnbeleving.


Samengevat heeft een correct aangebrachte tape, afhankelijk van de manier van aanbrengen, de volgende effecten;

✔ Toenemen van bloedcirculatie en oxygenatie
✔ Bevorderen van herstelprocessen (bij genezing of na training/wedstrijd)
✔ Verbeteren van spierfunctie (tonus verhogen of verlagen)
✔ Afnemen van zwelling en pijn (zoals stalbenen, hematomen of zwelling na vaccinatie/ insectenbeten)
✔ Afname van afvalstoffen
✔ Ondersteuning van gewrichten, pezen en ligamenten (zoals peesblessures)
✔ Ondersteuning van goede biomechanica en grotere ROM
✔ Verbeteren van coördinatie en balans
✔ Afnemen van vermoeidheid (door verminderen van pijn en optimaliseren van lichaamshouding)


Klinkt dat goed en wil jij dit ook? Ga dan naar het contact formulier, mail, bel of app!